Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Μάθετε γιατί πονούν τα πόδια σας!


Πόσες φορές δεν βάλατε ένα παπούτσι που σας
«χτύπησε», πόσες φορές δεν παραπονεθήκατε για τους κάλους στα μικρά δάχτυλα των ποδιών σας και δεν νιώσατε την ανάγκη να αφεθείτε στα χέρια ενός ειδικού;

Υπολογίζεται ότι έξι στους δέκα ανθρώπους ταλαιπωρούνται από κάποιο πρόβλημα στα πόδια.

Τα πιο συχνά προβλήματα

Κάλος. Η υπερκεράτωση ή κάλος, αποτελεί έναν προστατευτικό μηχανισμό της επιδερμίδας, απέναντι στην παρατεταμένη πίεση ή τριβή.

Ο κάλος είναι επώδυνος όταν ο μηχανισμός γίνει “υπερπροστατευτικός” και κάτω από τον κάλο αναπτυχθεί πυρήνας, αυτό που λέμε “ρίζα του κάλου”.

Οι κάλοι βασανίζουν πολύ κόσμο και, πιο συχνά, τον γυναικείο πληθυσμό, κυρίως εξαιτίας των στενών υποδημάτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ποδολόγος ακολουθεί συντηρητική θεραπεία, με αφαίρεση και εκπυρήνιση των κάλων, ενώ παρέχει συμβουλές για την επιλογή των κατάλληλων υποδημάτων.

Η είσφρυση όνυχος είναι αυτό που περιγράφουμε όταν λέμε ότι «μου μπήκε το νύχι στο κρέας». Οι ποδολόγοι παρεμβαίνουν με απομάκρυνση τμήματος του όνυχος που εισχωρεί στο δέρμα, μείωση της πάχυνσης του παραμορφωμένου όνυχος με ειδική φρέζα και αφαίρεση του όνυχος.

Η βλαισοπλατυποδία είναι η κατάρρευση της ποδικής καμάρας, με σύγχρονη βλαισότητα της πτέρνας.
Συναντάται τόσο σε ενήλικες, όσο και σε παιδιά. Όλα τα βρέφη φαίνονται να έχουν πλατυποδία, γιατί δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί η καμάρα των ποδιών τους. Αρχίζει να σχηματίζεται όταν γίνουν 2-3 χρόνων.

Η πλατυποδία σε ένα παιδί μέχρι 4-5 χρόνων μπορεί να θεωρηθεί στάδιο της φυσιολογικής του ανάπτυξης και να αποκατασταθεί χωρίς θεραπεία. Όσο παραμένει χωρίς συμπτώματα, η πλατυποδία, δεν χρειάζεται θεραπεία. Η συμπτωματική πλατυποδία (πόνος στη φτέρνα ή την καμάρα κατά το περπάτημα ή τρέξιμο) αντιμετωπίζεται με τη χρήση ορθωτικών πελμάτων.

Το βασικό εργαλείο που θα βοηθήσει τον ποδολόγο να καταλήξει στη σωστή διάγνωση και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία στα προβλήματα των ποδιών, είναι το πελματογράφημα.

Ο πελματογράφος (η εξέταση περιλαμβάνει στάση και περπάτημα πάνω σε ένα ειδικό pad) αναλύει τα φορτία των πιέσεων και τις κλίσεις του ποδιού, εν στάσει και εν κινήσει.

Η ανάλυση των μετρήσεων καταγράφεται σε υπολογιστή και η τελική τους αξιολόγηση γίνεται από τον ειδικό, ο οποίος αν το κρίνει απαραίτητο, θα σας συστήσει τη χρήση ειδικών ορθωτικών πελμάτων, τα οποία θα κατασκευαστούν αποκλειστικά για εσάς με βάση το πελματογράφημά σας.

Η χρήση των ορθωτικών πάτων αποσκοπεί:

στην εξισορρόπηση των δυνάμεων που ασκούνται στο σώμα σας όταν περπατάτε.
στην καλύτερη απορρόφηση των κραδασμών

στη διευκόλυνση των καθημερινών σας δραστηριοτήτων
στην ελάττωση της μυϊκής κούρασης

Κοιλοποδία και άλλα

Το αντίθετο της πλατυποδίας είναι η κοιλοποδία.

Σε αυτήν την πάθηση, η καμάρα παραμένει υψηλή σε όλα τα στάδια της στηρικτικής φάσης της βάδισης, αποτρέποντας την φυσιολογική ταλάντωση του ποδιού, διατηρώντας το σε ύπτια θέση κι έχοντας ως αποτέλεσμα την ελλιπή απορρόφηση των κραδασμών.

Σε περιπτώσεις κοιλοποδίας, συνήθως συστήνεται η χρήση ορθωτικών πάτων, ώστε να ευνοηθεί η όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική κίνηση του ποδιού.

Αυτό που λέμε κότσι, επιστημονικά βλαισός μέγας δάκτυλος, είναι η παραμόρφωση του ποδιού, κατά την οποία το μεγάλο δάκτυλο κλίνει προς τα έξω, με σύγχρονη βλαισότητά του και κλίση του πρώτου μεταταρσίου προς τα έσω.

Η παραμόρφωση αυτή μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία κάλων στην κεφαλή του μεταταρσίου, στην έσω πλευρά του μεγάλου δακτύλου αλλά και στη ραχιαία επιφάνεια των μικρών δακτύλων σε πιο προχωρημένα στάδια.

Η αιτιολογία είναι συνήθως ιδιοπαθής, δηλαδή δεν γνωρίζουμε την ακριβή αιτία, όμως πολλές φορές συνδυάζεται με την πλατυποδία και με κληρονομικούς παράγοντες. Εξαιρετικά σημαντική είναι η επιλογή κατάλληλων υποδημάτων για την αποφυγή δευτερογενών επιπλοκών και ακολουθεί η συντηρητική αντιμετώπιση με ειδικούς νάρθηκες από σιλικόνη και ορθωτικά πέλματα.

Η συνεχόμενη φλεγμονή στο φύμα της πτέρνας μπορεί να οδηγήσει σε οστεόφυτο στην περιοχή εκείνη, αυτό που ονομάζουμε άκανθα πτέρνας. Η κατάσταση αυτή αντιμετωπίζεται με ορθωτική θεραπεία. Τα αντιφλεγμονώδη, η παγοθεραπεία η σωστή επιλογή υποδήματος αλλά και ο αναπρογραμματισμός της αθλητικής δραστηριότητας συμπληρώνουν τη θεραπευτική παρέμβαση.

ποδολόγος= επιστήμη υγείας

Εδώ είναι που ξεκινούν τα προβλήματα. Παρόλο που η ποδολογία είναι μια επιστήμη υγείας διεθνώς αναγνωρισμένη, το επάγγελμα του ποδολόγου στη χώρα μας δεν κατοχυρώνεται με κανένα νομικό πλαίσιο και οι αρμοδιότητες του ποδολόγου αιωρούνται.

Το υπάρχον νομικό κενό εκμεταλλεύθηκαν, επαγγελματίες από διάφορα “beauty centers”, συστήνοντας το σωματείο ποδολόγων Ελλάδας, που ουδεμία σχέση έχει με την εξάσκηση της ομώνυμης ιατρικής ειδικότητας.

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι στο εξωτερικό, οι ιατροί ποδολόγοι αποτελούν αναπόσπαστο μέλος ομάδων αντιμετώπισης επιπλοκών στα κάτω άκρα, όπως είναι το Διαβητικό Πόδι, το Ρευματικό Πόδι, το Παιδικό Πόδι, κ.λπ.

Ο ποδολόγος, στις χώρες αυτές, είναι λειτουργός υγείας του οποίου οι κλινικές αρμοδιότητες μπορούν να λάβουν χώρα είτε σε νοσοκομείο (δευτεροβάθμιο σύστημα υγείας), είτε σε κλινικές-κέντρα υγείας (πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας) είτε στον ιδιωτικό τομέα.

Στο παρελθόν έγινε κάποια προσπάθεια ρύθμισης του χώρου, ώστε να μην τον νέμονται όσοι αυτοπροσδιορίζονται ποδολόγοι, ωστόσο δεν τελεσφόρησε.
Πηγή: http://www.zoomblog.org/2014/08/blog-post_408.html#ixzz3BmVUPTGm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...